Gateway

Your Paranormal Site
 
HomePortalGalleryRegisterLog in

Share | 
 

 Paul Dale Roberts Interview by Brett L. Byrd

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
PaulDaleRoberts



Number of posts : 1073
Registration date : 2009-05-17

PostSubject: Paul Dale Roberts Interview by Brett L. Byrd   Thu Oct 16, 2014 8:02 pm

Interview with Paul Dale Roberts, HPI Esoteric Detective
Halo Paranormal Investigations – HPI International
https://www.facebook.com/#!/groups/HPIinternational/
Paranormal Hotline: (916) 203 7503
Interviewed by Brett L. Byrd

http://forums.jazmaonline.com/topic.asp?TOPIC_ID=2566
Paul Dale Roberts Bio

http://forums.jazmaonline.com/topic.asp?TOPIC_ID=6414
Paul Dale Roberts Paranormal Books

http://www.amazon.com/Paul-Dale-Roberts/e/B004M45Z2S
Paul Dale Roberts at Amazon.com

1. Can you tell me a little about yourself?

Answer: I was born in Fresno, lived all over California, because my dad was a tax investigator /auditor. I was in the Army from 1973 to 1976 and 1979 to 1986. I worked undercover narcotics with US Army’s CID (Criminal Investigation Division) DST (Drug Suppression Team). Later I re-enlisted in the US Army and worked as a 97 Bravo – Intelligence Analyst with the Photo Interpretation Center in Seoul, Korea. I held a Top Secret S.B.I. (Special Background Investigation) clearance. Later I worked with OPFOR (Opposing Forces) and taught the Soviet Threat. I wore a ski mask and Soviet uniform and pretended I was Corporal Dowbowski (a Soviet defector) and taught the elite troops Soviet tactics. I was featured in Ripley’s Believe it or Not for disco dancing 205 hours in 1979, I was the 3rd and 5th Disco King of Sacramento. I am married to a paranormal investigator and author Deanna Jaxine Stinson. I have been on 11 paranormal documentaries from Penn & Teller’s Bullsxxt on the Mayan Prophesy of 2012 to 3 My Ghost Stories to In Search of Michael Jackson’s Spirit – Sky 1 TV to others.

2. What was your first experience with a ghost/spirit/energy?

Answer: As a child, I lived in a haunted house on Effy Street in Fresno, Ca. All kinds of things happened to me. I would envision skulls with wings flying around my room. I would hear a woman calling my name and enticing me to go into the orange grove. I had a black teapot looking thing point it’s snout at me and blow a type of steam in my face, causing me to become extremely ill the next day. It caused my mother to give me poison instead of cough medicine. An entity pushed me into the heater. After this happened and I became older, I became very interested in the paranormal and would grab any book on the subject.

3. What do you think is the biggest misconception about ghost hunting?

Answer: That every ghost hunting investigation will be something out of a Hollywood movie. You do not see people sliding down the hallway. You do not see people who are possessed clinging on the ceiling. You don’t see full body apparitions all the time. In fact out of 900 investigations, I have only seen 4 full body apparitions.

4. Can you explain what paranormal activity actually is?

To me, paranormal activity is when you have proof positive evidence. If you see an orb, you may be seeing lint, dust, light refractions, skin flakes, dew drops, bugs, etc. How can I prove that an orb is a S.C.F. (Spiritual Containment Field)? Easy, I must show that it has intelligent movement. Example: When I am sitting in front of a monitor and I see one distinctive orb floating around, I will command the orb to sit on my lap. When I did that, the orb came over to my lap and hovered over my lap for 10 seconds. Sometimes I may have my investigators place their hand on the wall and have other investigators with cameras snap pictures. I will tell the orb to appear by the investigator’s hand and when I do that, I may have 3 cameras that capture an orb by the investigator’s hand, proving intelligent movement. A designer orb has intricate designs inside and sometimes you can make out a face. One day, I am taking pictures in this client’s backyard and I capture two designer orbs. Inside the orbs are what appeared to be dog faces. I went back to the client and asked what they had in their backyard, they told me an orange grove. I asked…”what else?” The client says: “I have two dogs buried back there.” The client then looks at the 2 designer orbs and starts crying. I asked the client why she was crying and she tells me it’s because she was looking at her two deceased dogs that were inside these designer orbs. I deemed that as paranormal. We also capture EVPs (Electronic Voice Phenomenon). We do quick and dirty EVPs. I will say something, pause (allowing the entity to talk) and play it back and many times you will capture an disembodied voice on your recorder. If I can show there was no one talking and captured this EVP, then I can deem this house as being haunted.

5. What is the difference between a ghost and a spirit?

Answer: Actually both are the same. A ghost hangs out after the host body is deceased. Spirit can be the energy essence of a living person or it could be outside the body – astral projecting or walking around as a ghost. The soul, aura, ghost, spirit are all the same. The aura is the living energy around a living thing. The aura is the soul. The soul leaves the body when a person is deceased. When people see the soul manifesting on what it used to be or what it looked like..we say…”oh my, a ghost”. When the ghost enters the light and goes to a new dimension (heaven or hell), we may refer the energy now as a spirit in heaven or a lost soul in Hell.

6. How did you get interested in your line of work?

Answer: Because I lived in a haunted house when I was a little boy. But, I am also interested in UFOs and cryptids.

7. What is the purpose of your group and what do you actually do?

Answer: We investigate. We validate a haunted claim or we debunk the claim and find natural explanations and causes. We cleanse homes and if a person has a demon attached to them, we baptize that person with a full submersion baptism. We actually help people and not just investigate.

8. Most ghost hunters are out to explain scientifically that spirits/ghosts do exist. Have you had success in convincing people of the validity of their claims?

Answer: They get impressed when I show them some orbs with intelligent movement.

9. Do you recall your first investigation? What was it like?

Answer: Boring as all heck, nothing happened and everything could be explained away as natural causes.

10. In your opinion, what was your most successful case in finding evidence of paranormal activity?

Answer: Class A EVPs that we capture and again showing intelligent movement with orbs or maybe 5 people see a full body apparition and we capture it on camera.

11. Can you name your top 5 most haunted places in the Sacramento area?

Answer: Those top 5 places are ALL private residences and I cannot disclose the address.

12. Have you ever investigated any large scale landmarks/places that are open to the public? And if so, give a brief summary of what/where and how your investigation turned out!

Answer: Sure, the Bridge of River Kwai in Thailand. Stonehenge in England. Dublin Castle in Ireland. The investigation was historically fascinating, but not too much evidence was captured. I think it’s because there are too many tourists lurking around.

13. What is one thing that is key to all investigations?

Answer: Team work.

14. What sort of equipment do you use on your investigations and where might someone be able to purchase it for themselves?

Answer: You can find equipment at Radio Shack, Ebay, Circuit City, etc. We used electronic digital recorders, EMF Readers, night vision goggles, digital cameras, video cameras, temperature gauges, etc.

15. When called in for a job, what’s the process like in gathering evidence?

Answer: We usually have 3 investigative sessions, 45 minutes in length. After each investigative session, we have an evidence briefing. We produce any and all evidence on the spot, such as quick and dirty EVPs, photo evidence, etc. All evidence is shown to the client.

16. After the evidence is presented to the client, what sorts of advice do you have for them in regards to “ghost management”?

Answer: If they want a cleansing, I do the cleansing right on the spot. Some people are comfortable with their ghosts.

17. If you could give a list of 5 tips for a beginning ghost hunter, what would they be?

Answer: Never give up. Have your Monster or Rock Star ready, it may be a long night. Try to find natural reasons to a haunting. Don’t think that everything is a ghost. Avoid the drama, jealousy. Just enjoy what you are doing and be successful in doing it.

18. What sort of advice would give someone wanting to get into ghost hunting?

Answer: If you get scared easy, don’t do it.

19. How can people contact you?

Answer: Email: pauld5606@comcast.net - by paranormal hotline: 916 203 7503

20. Do you have any final thoughts you’d like to throw in?

Answer: If you are curious, then seek out the truth. Live for the chase!

Paul Dale Roberts, HPI Esoteric Detective
aka The Demon Warrior
Halo Paranormal Investigations (HPI International)
https://www.facebook.com/#!/groups/HPIinternational/
TEARDROPSOFANANGEL
http://teardropsofanangel.com/
GET HPI UNIFORMS HERE: http://hpii.spreadshirt.com/
http://www.knighttalkradio.blogspot.com/ for HPI Stories!
Managed by Staci Butler, HPI Twitter Account Manager
http://alldestiny.com/index.php/paul-dale-roberts/
My Bio Link at Ceri Clark's All Destiny Magazine!
Email: pauld5606@comcast.net
Paranormal Cellular Hotline: For Investigation or Advice: 916 203 7503
Back to top Go down
View user profile
 
Paul Dale Roberts Interview by Brett L. Byrd
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Interview with Ryushin Paul Haller, Zen Center, and facing shadows
» Paul Searle
» The Final Job interview
» dream about a job interview (need help interpreting)
» roberts barracks 1976-1978

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Gateway :: Paranormal Groups :: H.P.I. Haunted and Paranormal Investigations-
Jump to: